Zpět do aktualit »
Víte, co všechno máte před zimou zkontrolovat u dřevostavby?

Máte i vy, podobně jako velká spousta našich krajanů, k dispozici chatičku, srub nebo jiný typ dřevostavby, kam ale jezdíte převážně v létě a přes zimu zůstáváte doma? Potom byste měli při vaší poslední návštěvě před zimou zkontrolovat veškeré dřevěné stavební prvky, abyste případně odhalili přítomnost nezvaných hostů včas a na jaře vás nečekalo nepříjemné překvapení. V dnešním článku vám poradíme, na co se zaměřit, abyste detekovali dřevokazné škůdce a zabránili jim v ničení vašeho letního sídla.

Postačí vám vaše smysly

Nebojte se, nebudeme vás nutit nic ochutnávat 😊. Ostatní čtyři smysly však můžete při pátrání po dřevokazných škůdcích zaměstnat naplno.

Co můžete vidět?

Na první pohled mohou být ve dřevě patrné výletové otvory – ty jsou u různých druhů dřevokazného hmyzu různě velké.  Případně můžete najít na zemi pod nimi nebo v jejich blízkosti drobné pilinky. To jsou bohužel nezvratné důkazy, že je dřevokazný hmyz přítomen a aktivně řádí. V takové chvíli pak na nic nečekejte a rovnou nás kontaktujte.

dřevěný srub

Další druh poškození, který by neměl ujít vašemu zraku, je v případě napadení dřevozbarvujícími houbami. Například jisté druhy plísní způsobují takzvané modrání dřeva, objevují se však až při relativně vysoké vzdušné vlhkosti (okolo 50 %). Koniofora sklepní zase zbarvuje napadené dřevo do tmavě hněda. Obecně se ale dá říci, že jakákoli barevná změna oproti obvyklé barvě dřeva by měla vzbudit vaši pozornost.

podkroví

Co můžete slyšet?

Sluchem zaznamenatelné zvukové projevy vydává z dřevokazných škůdců hlavně červotoč. Kromě typického „chroustání“, které způsobují larvy požírající dřevo, můžete slyšet také zvuk zvaný „umrlčí hodiny“. Ten červotoč vydává v době námluv, když se snaží přilákat partnerku.

 

Co můžete cítit?

Obecně je nejlepší přistupovat k celé věci selským rozumem. Je jasné, že jakýkoli zápach je nepříjemný a tím pádem i nežádoucí. Jaký typ zápachu však může být pro vaše stavení nebezpečný? Zpozorněte, pokud ucítíte zatuchlý, vlhký zápach, který signalizuje přítomnost plísní. A pokud zrovna nesušíte houby, které jste našli na podzim, měla by vás vyburcovat i typická houbová vůně – mohla by totiž znamenat přítomnost dřevomorky.

Co poznáte po hmatu?

Špatná znamení, která poznáte po hmatu jsou v zásadě dvě. Za prvé je to vlhkost v každé své podobě. Vlhkost je totiž s houbami a plísní jedna ruka, a když se jí včas i jen preventivně nezbavíte, může pro vás znamenat nemilé jarní překvapení. Druhým špatným znamením je pak měknutí dřeva, které znamená přítomnost dřevokazné houby (koniophory nebo houževnatce).

dřevěná roubenka

Jak sami vidíte, není takováto preventivní prohlídka nijak složitá a zvládne ji hravě každý z nás. Váš srub nebo chatička vám to v sezóně oplatí mnoha příjemnými víkendy bez zbytečných starostí s dřevokaznými škůdci.

Kontaktujte nás