Zpět do aktualit »
Věděli jste, jaká zdravotní rizika s sebou přinášejí interiérové plísně?

To, že plíseň na zdi nestačí zamaskovat nábytkem nebo přelepit plakátem, snad nemusíme už nikomu vysvětlovat. Bylo by ale dobré zmínit se o možných zdravotních dopadech výskytu plísně na stavebních konstrukcích a připomenout, že je nejlepší nechat plíseň odborně zlikvidovat co nejdříve po jejím objevení. Proč byste plíseň neměli likvidovat svépomocí? Jelikož pouze školený odborník dokáže přesně stanovit rozsah poškození, určit příčinu vzniku a lokalizovat veškerá místa výskytu plísně.

Co všechno mohou plísně způsobit?

plíseň pod mikroskopem

Jako první nás asi každého správně napadnou alergie. Plísně totiž, jakkoli jsou ve své podstatě drobné organismy, škodí lidskému organismu mnoha způsoby:

  • Vypouštějí do ovzduší spory (výtrusy)
  • Mycelium plísní dokáže produkovat někdy velice nebezpečné mykotoxiny
  • Neprospívají nám ani sekundární metabolity plísní, tzv. toxinogenní mikromycety
  • Těkavé organické látky, vnímané jako „plísňový zápach“ mohou vést k bolestem hlavy

Všechny tyto látky mohou způsobovat alergické reakce, podráždění sliznic dýchacích cest, kašel, svědění a pálení očí nebo i atopický ekzém. Chronickým alergikům pak přítomnost plísní škodí ještě o stupeň více než zdravým lidem. Výjimkou pak nejsou ani časté bolesti hlavy a zvýšená únava. Mezi nejhorší hrozby plísní pak patří vyvolání akutní toxické reakce, vliv na změnu produkce pohlavních hormonů, mutagenní a teratogenní efekt (deformace a poškození plodu, případně vyvolání samovolného potratu) a karcinogenní účinky.

kultury plísní

Účinná prevence

Jelikož mají plísně rády vlhko a teplo, je nejlepší prevence pravidelné větrání všech místností tak, aby vznikl průvan, vzduch mohl cirkulovat a vyměnit se za čerstvý. V případě, že u sebe doma na ložisko plísně narazíte, na nic nečekejte a kontaktujte nás: +420 720 467 016.

Kontaktujte nás