Zpět do aktualit »
Mikrovlnná sanace pod mikroskopem

Seznamte se blíže s mikrovlnnou sanací

Jak již určitě víte, použití mikrovlnné technologie se neomezuje jen na ohřátí oběda v pracovní kuchyňce, ale již delší dobu se úspěšně používá ve stavebnictví, při vysoušení a sanaci dřeva i zdí. Použití mikrovln k tomuto účelu k nám přišlo z USA a oblíbené je zejména díky nízké časové i finanční náročnosti.

Mikrovlnná sanace zdiva

Hlavní princip mikrovlnné metody spočívá v zahřívání a pohybu molekul vody, a to jak ve zdivu (vysoušení staveb např. po povodních), tak ve dřevu (zbavování přílišné vlhkosti dřeva), ale i v živých organismech (houby, plísně a dřevokazný hmyz), které působení mikrovln zahubí.

Vysoušení zdiva a dřeva

Jedním z účelů, za kterým se mikrovlnná technologie používá, je právě odstranění přebytečné vlhkosti neboli vysoušení. Funguje to velice jednoduše – molekuly vody jsou vlivem mikrovln vytlačovány ve směru jejich působení ven ze zdiva či dřeva, odkud se následně odpaří přirozenou cestou. Proces, který by normálně trval klidně i několik měsíců se tak podstatně zkrátí (řádově na hodiny, maximálně dny).

mikrovlnná sanace dřeva

Likvidace škůdců

Ať už se jedná o dřevokazný hmyz (červotoč nebo tesařík), dřevokazné houby (dřevomorka) nebo plísně, asi se shodneme na tom, že jako spolubydlící jsou tito tvorové rozhodně nežádoucí. Vždyť kdo by se také chlubil tím, že má doma hejno drobných broučků nebo plodnici dřevomorky na okenním rámu? Asi nikdo. Nemluvě o nepříznivém dopadu na lidské zdraví v podobě alergií a chronických zánětů nosohltanu. Proto je samozřejmé, že jakmile takové škůdce objevíme, chceme se jich co nejrychleji zbavit. I zde nám pomohou mikrovlny.

Jelikož houby i hmyz ve všech jeho vývojových stádiích obsahují mnohem více buněčné vody než okolní materiál (ať už zdivo či dřevo), působením mikrovln se tyto organismy také zahřívají mnohem rychleji, což následně vede k jejich zahubení. Můžete si to představit podobně, jako když se vaří vajíčko – stejně tak, jako ztuhne vaječný bílek se změní i vnitřní bílkovinná struktura v tělech škůdců. Uhynulý hmyz se následně stává potravou vosiček, které jej vytahují z vytvořených chodbiček. Nemusíte se tak bát, že by vám časem na hlavu padali mrtví tesaříci.

Kontaktujte nás