Zpět do aktualit »
Jak předcházet vzniku plísní

Je zima, což znamená i to, že se nám zrovna nechce větrat. Když k tomu připočteme horkou troubu z předvánočního pečení, výpary z kuchyně obecně a sušící se mokré oblečení, dostaneme poměrně výživnou směs vzdušné vlhkosti. To znamená také ideální podmínky pro vznik plísní. Na co si tedy dát pozor, aby u vás na zdi plíseň nevyrostla?

Hlídejte si vzdušnou vlhkost

Základním předpokladem k tomu, aby se plíseň mohla rozrůstat a množit je vysoká vzdušná vlhkost. Průměrně by se v domácnostech měla pohybovat okolo 50 %, nicméně již 60% vlhkost je riziková. Je proto dobré si pořídit domácí vlhkoměr a relativní vzdušnou vlhkost si tak hlídat.

pára v kuchyni

Pára je převlečená vlhkost

Zdroje zvyšující se vzdušné vlhkosti mohou být i tam, kde je zrovna nejméně čekáte. Vlhkost zvyšuje vše od zalévání květin, přes sušení prádla až po vaření. Vzhledem k vlhkosti vzduchu je tedy lepší sušit prádlo v sušičce, než je mít pověšené doma na sušáku. Během vaření nezapomínejte používat digestoř, která vlhkou páru ze vzduchu odsaje. Pokud myjete nádobí v myčce, otevírejte jí až ve chvíli, kdy její vnitřek vychladne.

Větrání je nepřítel plísní

Ani v zimě si doma nezapomínejte pravidelně větrat (i když třeba na kratší dobu). Po sprchování či praní prádla zavřete dveře do koupelny a vyvětrejte pomocí světlíku. Jestliže máte koupelnu bez oken, můžete klidně použít elektrický ventilátor. Čím lépe totiž místnost vysušíte, tím menší je riziko vzniku plísně.

Odstranění již vzniklých plísní

Pokud prevence nepomohla, nebo jste s ní začali příliš pozdě, je potřeba zlikvidovat plíseň již vyrostlou. Od toho jsme tady my – pokud jste tedy u sebe doma narazili na plíseň, nebojte se nám ozvat! Vždy si ale pamatujte, že nejdůležitější je vypátrat příčinu vzniku plísně, abyste předešli jejímu opětovnému výskytu.

plísně v interiéru

Kontaktujte nás