Zpět do aktualit »
Jak si poradit s plísní v domě?

Říká se, že plísni se obzvláště daří v zimním období, kdy nedostatečně větráme. Tím dochází ke špatné cirkulaci vzduchu a hromadění vzdušné vlhkosti. To je pro plíseň ideální živná půda. Jakmile spatříme vlhké mapy na zdech a typický zápach, měli bychom okamžitě jednat.

Chraňte své zdraví

Neřešená plíseň v domě s sebou nese řadu zdravotních rizik. Jelikož uvolňuje nebezpečné spory, dochází k četným alergickým reakcím. Ty se nejčastěji projevují dráždivým kašlem, kýcháním, rýmou nebo slzením. Při dlouhodobém pobytu může plíseň poškodit sliznici dýchacích cest, vyvolat bolesti hlavy a podráždění pokožky. Mohou se též objevovat mykotická onemocnění.

Rozlučte se s plísní navždy

V interiéru se nejčastěji setkáme s černou plísní, a to v koupelně, na zdech nebo kolem okenních rámů. Z toho důvodu bychom se měli vyvarovat sušení prádla v bytě, sprchování bez použití ventilace či vaření bez digestoře. Jako první pomoc se doporučuje pravidelné a vydatné větrání. To platí zejména v zimě, kdy bychom měli větrat nárazově. To znamená otevřít okna na několik minut dokořán. Dále se zaměřte na zdi. Ty mají dýchat, proto je těsně neobestavujeme nábytkem. Naopak u zdi ponecháme malý prostor, aby zde mohl volně proudit vzduch.

Když všechny rady selžou

Pro odstranění plísně jste udělali maximum, a přesto se nevzhledné černé fleky na zdech, stropě a v okolí oken objevují? V tom případě si pozvěte odborníky, kteří s plísní jednou provždy zatočí. Dokáží totiž identifikovat, o jaký druh plísně se jedná a co na ni nejvíc zabere. K její likvidaci používají nejmodernější metody, jež jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí. Jednou z nich je likvidace plísně pomocí mikrovln. Touto cestou dojde k postupnému vysušení zdiva, které vyhřívá zevnitř, nikoliv zvenku. Ve srovnání s běžně používanými vysoušeči dojde k vysušení během několika dní, ne měsíců.

Kontaktujte nás