Zpět do aktualit »
Jak nás točí červotoči (a jaké druhy známe)

V našem posledním článku jsme vás seznámili s různými druhy brouků tesaříků. Dnes si vezmeme na paškál další potvůrky – o dost menší a vizuálně méně přitažlivé červotoče. I těch je totiž hned několik druhů, lišících se od sebe jak vzhledem, tak i způsobem života. V případě potřeby vás ale zbavíme každého červotoče, na kterého si ukážete 😊

Červotoč proužkovaný

Tento druh červotoče již možná podle jména znáte z našich stránek. Mimochodem se mu někdy říká také červotoč pronikavý a je to jeden ze dvou druhů červotočů, kteří páchají v domácnostech největší škody. Má šedohnědou až šedočernou barvu a na krovkách charakteristické rýhy, složené s drobných teček. Na délku to není žádný obr – měří jen něco přes dva milimetry, zato ale docela dobře létá. Není zvlášť vybíravý a napadá jak dřevo listnáčů, tak jehličnanů. Za oběť mu může padnout vše od dřevěných násad pracovního náčiní přes rámy obrazů až po nábytek.

červotoč umrlčí

Červotoč umrlčí

Červotoče umrlčího popisujeme celkem podrobně na našich stránkách. Oproti červotoči proužkovanému je větší (dorůstá až 0,5 cm) a tmavší – až na dvě žluté skvrnky, které má na štítu. Velmi podobný má i způsob života, až na to, že nenapadá nábytek a podobné menší kousky, ale vrhá se rovnou do dřevěných konstrukcí celé stavby.

Červotoč peřenitý

Svým vzhledem je (při troše dobré vůle) tento druh červotoče o něco zajímavější než ti ostatní. Samečci mají členitá tykadla, která trochu připomínají parohy (nebo, jak uvádí mnoho zdrojů, řídký hřebínek). Jinak jsou, jako ostatní, zbarveni do hněda a velikostně se pohybují mezi 3 a 5 mm. Žijí velmi skrytě – jen málokdy se stane, že by i dospělý brouk opustil napadené dřevo. Nejvíce mu chutná nábytek, vyrobený ze dřeva listnatých stromů, především dubů.

chodbičky červotoče

Červotoč kostkovaný

Červotoč kostkovaný je o něco větší chlapík než ostatní jeho příbuzní. Měří na délku až 9 mm, jeho zbarvení se pohybuje v několika odstínech hnědé a na těle mu vyrůstají chloupky. Napadá mrtvé dřevo listnatých stromů (což v přírodě pomáhá regeneraci ekosystému), ale najdeme ho i ve starých dřevěných stavbách. Libuje si v místech, kde je zvýšená vzdušná vlhkost a skvěle si rozumí s dřevomorkou. Často se pak stává, že vlhké stropní trámy napadají tito gauneři společně.

Kontaktujte nás