Zpět do aktualit »
Dřevomorka letos vede

Ačkoli vyjíždíme samozřejmě i k mnoha jiným problémům, dřevomorka vás letos podle všeho trápí nejčastěji. A jelikož prvním krokem k poražení nepřítele je poznat jeho silné i slabé stránky, připravili jsme pro vás následující článek. Pokusíme se v něm přiblížit, na co si dát ohledně dřevomorky největší pozor a vyvrátíme i několik zažitých mýtů, které o této dřevokazné houbě kolují.

Postrach chalupářů

I tak by se dřevomorce dalo přezdívat. V přírodě ji totiž najdeme jen velmi zřídka, zato ve starších dřevostavbách na ni narazíme skoro všude. Až by se mohlo zdát, že nám to dělá naschvál. Často ale dřevomorce v jejím růstu nevědomky pomáháme i my sami jakožto vlastníci dřevěných chat a chalup. Dřevomorka je velký kamarád s vlhkostí (k růstu jí stačí pouhých 18 %) a my tedy musíme udělat všechno pro to, abychom přístupu vlhkosti do dřeva zabránili.

Jak omezit vlhkost na minimum a vyvarovat se chyb

Už při stavebních pracích (nebo během rekonstrukce) je potřeba zajistit, aby do stavby nevnikala ani dešťová voda, ani nevzlínala voda z půdy. Častou chybou je i nerespektování pravidla, že dřevo se ve stavbě nesmí nikde přímo dotýkat zdiva a všeobecně musí „dýchat“. Dobrý nápad není ani před odjezdem z chalupy na rozloučenou vytřít podlahu, která v utěsněném prostředí pouze distribuuje vlhkost. Dalším prohřeškem pak je zakrývání oken do sklepa před zimou polystyrenem – mnohem lepší službu odvede mříž a pootevřené okno.

Mýty a pověry o dřevomorce domácí

Ohledně dřevomorky neustále koluje řada polopravd a omylů. Třeba ten, že dřevomorku zlikvidujete odstraněním vnější plodnice a ošetřením postiženého místa desinfekčním prostředkem. Tak to opravdu není – podhoubí a vlákna mycelia dřevomorky domácí mohou být prorostlá pěkně hluboko do dřeva i zdiva a jen odborník dokáže přesně stanovit rozsah poškození a způsob nápravy. Proto v případě, že u sebe na chatě objevíte dřevomorku, nebojte se nám ozvat.

Dobrá zpráva je, že ač se to o ní někdy tvrdí, dřevomorka nedokáže prorůst kovem. Kromě dřeva prorůstá pouze porézní materiály jako je stará či nekvalitní malta a zvětralé cihly.

Kontaktujte nás