Zpět do aktualit »
Dřevokazné houby v našich interiérech

Jedním z postrachů dřevěných staveb jsou právě dřevokazné houby, které způsobují hnilobný rozklad dřeva a následně tak činí i samotnou stavbu zdraví nebezpečnou. Které houby to přesně jsou, jaké části vašeho domu a jakým způsobem napadají? To jsou otázky, které se vám pokusíme zodpovědět v dnešním článku.

Hnědá nebo bílá hniloba?

Dřevokazné houby dělíme na celulózovorní a lignivorní – podle toho, jakou část dřeva napadají.

Celulózovorní houby způsobují hnědou hnilobu dřeva. Živí se celulózovou složkou dřeva, které následně tmavne a postupně se rozpadá do drobných kostiček, dokud se nedá úplně rozmělnit na prach.

Lignivorní houby způsobují bílou hnilobu. Živí se všemi důležitými složkami dřeva, tedy kromě celulózy ještě i ligninem. Po jejich napadení dřevo postupně měkne a získává světlou barvu.

Přehled jednotlivých dřevokazných hub, jejich způsob rozkladu a místa, která byste měli kvůli jejich případné přítomnosti kontrolovat, najdete v tabulce níže.

Dřevokazná houbaDruh rozkladné hnilobyMísto výskytu
Dřevomorka domácíhnědáOd sklepa po půdu
Outkovka pestrábíláOd sklepa po půdu
Popraška sklepníhnědáOd sklepa po půdu
Pevník chlupatýbíláOd sklepa po půdu
Pórnatka VaillantovahnědáOd sklepa po půdu
Klanolístka obecnábíláOd sklepa po půdu
Trámovka plotníhnědáokna, dveře, střechy
Síťkovec dubovýhnědáOd sklepa po půdu
Trámovka jedlováhnědáokna, dveře, koupelny, střechy
Houževnatec šupinatýhnědásklepy
podkroví

Které dřevěné prvky jsou v ohrožení?

Prevence se samozřejmě vyplácí vždycky, ale především byste měli kontrolovat dřevěné prvky staveb jako chaty, chalupy nebo sruby – ty nejsou v městské zástavbě a bývají vystaveny většímu kolísání teplot. Navíc se v nich pravděpodobně přes zimu větrá jen málo nebo vůbec, což jsou všechno faktory, které mohou růst dřevokazných hub podpořit.

Houbaři také určitě vědí, že po náhlém snížení teploty houby často krátkodobě zrychlují svůj růst. Proto se vyplatí kontrolovat dřevěné konstrukce např. na půdě hlavně na jaře, kdy jsou teploty méně stabilní a může tím pádem nastat zmiňovaný teplotní šok, který podpoří růst dřevokazných hub.

Kromě sklepů a koupelen je ve stavbách, kde lze houby očekávat, vhodné kontrolovat prahy, zárubně, okenní parapety, půdní konstrukce a okolí vikýřů, okapů, vodovodního a odpadního potrubí.

Myslete na houby už při zařizování

Věděli jste, že můžete potencionálně zabránit rozšíření dřevokazných hub ve vaší stavbě již nákupem vhodného vybavení a výběrem toho správného materiálu?

růst houby na trámu
  • Tak třeba čím je dřevo tmavší, tím je obecně také odolnější vůči napadení. Je to proto, že obsahuje více pryskyřice a tříslovin, které zvyšují jeho odolnost vůči rozkladu.
  • Houby, způsobující hnědou hnilobu, mnohem spíše napadnou dřevo listnatých stromů než jehličnatých. Je to díky procentuálnímu obsahu celulózy, které má dřevo listnáčů o něco více.
  • Cílem dřevokazných hub je téměř vždy masivní dřevo. Ostatní materiály na bázi dřeva, resp. třísek a vláken – překližky, laťovky, vláknité a třískové desky, vrstvené, lepené lamelové dřevo, nebo kompozitní desky používané ve stavebnictví a nábytkářství bývají vůči napadení odolné.

Kontaktujte nás