Zpět do aktualit »
Zahradní pergola nebo altán = to pravé na léto

V tak horkém létě jako je letos hledáme každý svou klidnou oázu, kde bude stín a kde si alespoň trochu odpočineme od úmorného vedra a pražícího slunce. Takovým místem se pro vás může stát právě zahradní pergola nebo altán. A obojí pro vás rádi postavíme, přímo na míru vaší zahradě.

Je rozdíl mezi pergolou a altánem?

Ano, mezi pergolou a altánem jsou jisté technické rozdíly, ačkoli mají i dost společných rysů. V obou případech se jedná o dřevostavby, určené k odpočinku a relaxaci, obvykle budované na zahradě. Ale:

Altán

Mívá obvykle tvar pravidelného víceúhelníku (6-8 stěn). Jeho stěny jsou plné, až na otevřený vchod, a má pevnou a neprůhlednou střechu.

 

altán

Pergola

Otevřená konstrukce s propletenými stěnami. Většinou nemívá pevnou střechu, pouze konstrukci z dřevěných latí. Může stát samostatně v zahradě nebo být přistavena k jedné stěně domu. Velmi často se po konstrukci nechávají růst popínavé rostliny.

Využití zahradních dřevostaveb

  • Místo pro růst popínavých rostlin.
  • Polostinné místo u zahradního bazénu.
  • Pod pergolou i v altánu se dá uspořádat parádní grilovačka.
  • V altánu je možné zabudovat i krb nebo jiný typ ohniště.
  • Příjemné posezení s přáteli v prostředí zahrady.
pergola

Na co si dát pozor

Pokud je půda v okolí vašeho domu zatížena nadměrnou vlhkostí, měli byste si stavbu pergoly či altánku ještě rozmyslet, jelikož hrozí zvlhnutí konstrukčního dřeva a jeho následné poškození nebo hniloba.

V případě, že chcete do altánu nebo pod pergolu umístit stůl, u kterého bude možné posedět s přáteli, měli byste počítat s dostatkem místa – jídelní stůl, u kterého si pohodlně sedne 6 lidí by měl mít plochu desky alespoň 150×80 cm. K tomu přičtěte ještě místo na židle a prostor na jejich odsunutí, když budou stolovníci vstávat. Podtrženo a sečteno počítejte s plochou minimálně 3×4 metry a více.

Z čeho stavíme?

Oba druhy zahradních staveb samozřejmě stavíme z pečlivě vybíraného dřeva (na to my máme oko). Altány by měly být postavené ze skutečně odolného dřeva – třeba z buku, dubu nebo teaku. Pergolu je možné postavit i z levnější borovice nebo smrku.

Chcete si svou zahradu také zkrášlit a zpříjemnit pergolou nebo altánem? Ozvěte se nám!

Kontaktujte nás