Zpět do aktualit »
Tesařík v zimě pokročil v páchání škod. Pojďte jej profesionálně zlikvidovat

Tesařík krovový je nebezpečný spolubydlící. Jakmile se usadí v našich dřevěných konstrukcích, začne jim odpočítávat čas. Likvidace tesaříka je nutná, rozhodně se nevyplatí čekat.

Jestli se u vás doma usadil nejnebezpečnější škůdce našich krovů, tesařík krovový, určitě poznáte. Na odkrytém trámoví můžete pozorovat povrchové, později hlouběji vyhlodané chodbičky a na prach se rozpadající dřevo. Larvy tesaříka poznáte i poslechem. Stačí utichnout. Jde však už o larvy starší dvou let. Takže takové, které naše trámoví zkrmovaly již nějakou dobu. Mladší larvy lze odhalit pouze pomocí mikrofonu.

Larvy tesaříka se vyvíjejí podle prostředí různě dlouho

Z vajíčka se larva vylíhne zhruba za dva až tři týdny. Její vývoj na dospělého jedince pak trvá od třech až do 10 let, někdy dokonce 15 let. Po zakuklení se asi do třech týdnů vylíhne dospělý jedinec. Dospělec nežere, pouze naklade zhruba 100 až 200 vajíček a do měsíce umírá. Nebezpečím jsou tedy larvy, které je stěží v konstrukcí najít, přitom ji při silnějším napadení dovedou extrémně rychle zlikvidovat. Likvidace tesaříka není snadná. Amatérskými zásahy téměř nemožná.

Tesařík doslova miluje vysoké teploty. Jak je to s ním v zimě?

Zatímco třeba červotoč nepřežije teploty nad 30 až 40 °C, proto se jednodušeji likviduje, tesaříkovi tyto teploty nevadí. Tesaříka však neohrozí ani chlad. Ve venkovních konstrukcích larvy přestávají v zimě dřevo požírat, avšak ve vnitřních vytápěných prostorách pokračují v hodování i v zimě. Nemyslete si však, že zima tesaříka zničí. Tesařík i mimo interiér či v nezatepleném podkroví zvládá i jen mělce pod povrchem dřeva přežít i dlouhodobé teploty pod -20 °C. Larvy zahybernují a po oteplení pokračují v požeru.

Tesařík krovový je specialistou na naše měkké jehličnaté dřevo

Je doslova gurmán, který miluje naše krovy ze smrku. Smlsne si i na modřínu, borovici či jedli. A není pouze problémem starých krovů. Často si domů přineseme nakladená vajíčka ve zcela novém trámoví. Takže ani nové střešní krovy nemusí být již zanedlouho bez svých nenasytných obyvatel. Kromě krovů se rád pustí i do podlah nebo nábytku z jehličnatého dřeva. Krovy jsou ale jeho vášeň, a právě zde je problém tesaříka likvidovat.

Poradit si s tesaříkem není snadné

Než se o larvách dovíme, zavrtají se hluboko do trámoví. Povrchové nátěry nepomáhají. Nejsou účinné ani impregnace nových krovů. Nad výskytem tesaříka přitom nejde jen tak mávnout rukou. Likvidace tesaříka je záležitost pro odborníky. Nejčastěji používanou metodou je mikrovlnná sanace. Díky této metodě lze najednou zlikvidovat i další škůdce v konstrukcí, třeba červotoče, ale i dřevokazné mravence.

Kontaktujte nás