Zpět do aktualit »
Sanace a rekonstrukce historických staveb v praxi

Zub času si bohužel nevybírá a pouští se do historicky cenných staveb úplně stejně, jako do těch novějších. Možná i o maličko více. Je logické, že renovovat, opravovat a zbavovat takovéto stavby škůdců nemůže jen tak někdo. Jelikož základním materiálem mnoha historických staveb je dřevo, a jelikož my dřevo milujeme a pracujeme s ním už dlouhá léta, jsme k rekonstrukcím těchto objektů víceméně předurčeni. To, že se nám to daří, potvrzuje i prodlužující se seznam našich referencí.

Historické stavby, kde jsme prováděli sanaci

V oblasti sanací jsou naše zkušenosti asi nejrozsáhlejší. Různé historické stavby jsme zbavovali jak dřevokazných škůdců z říše hmyzu, tak i plísní či hub.

rotunda holubice

Tak tomu bylo například i v barokním kostele Panny Marie v Ostrově na Karlovarsku, kde jsme prováděli sanaci dřevěného schodiště, nebo u loveckého zámečku v Maníkovicích, který potřeboval chemickou sanaci krovového systému. Z dob baroka je i jedna z našich dalších zakázek – barokní kostel v Kostomlatech, který potrápili právě dřevokazní škůdci.

Zatím nejstarší stavbou, kterou jsme zachraňovali před úplným zchátráním, je rotunda Holubice, která pochází už z dob Přemysla Otakara II.

dům v ulici elišky krásnohorské

Zachraňujeme i skvosty 19. a 20. století

Mezi ty patří i vodárenská věž v Praze na Letné, kterou napadl tesařík, nebo budova Továrny No. 8 v Humpolci, kde bylo zapotřebí provést sanaci stropu a krovů.

O něco mladší, avšak neméně historicky významný je i kubistický Učitelský dům v Praze, nebo funkcionalistická budova Veletržního paláce, kde jsme odstraňovali vyskytnuvší se plísně.

Sanací to nekončí

Že zvládáme i jiné úkoly, než je sanace, jste se už jistě dočetli na našich webových stránkách. A že tyto úkoly zvládáme provést i u historicky ceněných objektů dokazují třeba následující zakázky:

U novorenesanční budovy pošty v Jindřišské ulici v Praze, která se řadí mezi národní kulturní památky, jsme opravovali klempířské prvky.

areál hřebčína v kladrubech

V pivovaru ve Velkých Popovicích, jehož historie sahá až do 16. století, jsme pomohli zabezpečit lepší prevenci proti následkům požáru aplikací protipožárních nátěrů na ocelové sloupy.

Nesmíme vynechat ani slavný Kladrubský hřebčín, pro který jsme vypracovávali mykologický posudek stavu dřevěných konstrukcí.

Kontaktujte nás