Zpět do aktualit »
Jak vyzrát na plíseň v bytě?

V letních měsících s ní obvykle nebojujeme, v zimě se objevuje v mnohých bytech i rodinných domech. Plíseň je přitom docela nebezpečným spolubydlícím, který může způsobit vznik alergií, dýchacích problémů, kožních potíží a řady onemocnění. Žít se s ní nedá, musíte se jí zbavit. Jenže jak?

Plíseň je vláknitá mikroskopická houba, která může růst na textiliích, jídle, plastech, lidské pokožce i nehtech. Plíseň po zimě často najdete na zdích, na kterých vytváří nehezké fleky a porosty.

Plísně milují vlhkost

Proč se vůbec objevují? Milují vlhkost, a právě ta bývá v zimních měsících v bytech vyšší. Můžete si pořídit vlhkoměr a sami si zkontrolovat hodnotu u vás doma. Ideálně by vlhkost neměla překročit 60 %.

Jestliže tuto hodnotu překračujete, naučte se správně větrat. V zimě zhruba třikrát denně po pěti minutách. Do koupelny, kde okno častokrát nebývá, je vhodné pořídit větrák. To stejné platí pro kuchyni, investujte do digestoře. Univerzálním řešením je vysoušeč vzduchu či odvlhčovač.

Zkontrolujte celý dům

Plíseň po zimě se ale mohla objevit i následkem nějaké závady, například poškozeného rozvodu topení, ucpání okapů, špatné izolace, zatékání kolem oken apod. Zkuste tedy vše pečlivě zkontrolovat.

Jak zatočit s již existující plísní?

Babské rady říkají, že pomůže olej z čajovníku australského nastříkaný rozprašovačem na postižené místo. Po hodině působení byste ho měli setřít houbou namočenou v horké vodě. Stejnou proceduru můžete vyzkoušet také s octem a jedlou sodou.

V drogeriích či kutilských obchodech pak seženete nejrůznější chemické přípravky proti plísních. Ty používejte podle návodu na obalu, vždy byste každopádně měli mít gumové rukavice a ochranu očí. Ani tyto přípravky ovšem nejsou zázračné, bez větrání a snížení vlhkosti se plíseň v bytě znovu objeví.

 

Kontaktujte nás