Zpět do aktualit »
Jak to vypadá, když dezinfikují profíci

Speciální profesionální dezinfekce je něco trochu jiného, než kyblík s mopem a mýdlo z drogérie. Je to metoda, která má za úkol zničit škodlivé mikroorganismy a tím ochránit užší i širokou veřejnost. Právě proto se speciální dezinfekce profesionálně aplikuje v místech, kde se předpokládá zvýšená koncentrace potencionálně nebezpečných mikrobů: třeba v nemocnicích, čekárnách u lékaře, v interiérech vozů veřejné dopravy nebo třeba v potravinových skladech.


Metody aplikace

Jak jsme si již řekli, kbelík a mop se k odborné aplikaci speciální dezinfekce nepoužívá, a to nejen kvůli nízké efektivitě a časové náročnosti. Jakými způsoby se tedy speciální dezinfekce aplikuje?

Dezinfekční postřik

Jde o chemickou sloučeninu v kapalném stavu, která se pomocí vysokotlakých rozstřikovačů stříká ve formě drobných kapiček v dezinfikovaném prostoru.

Teplá mlha (FOG)

Odborně se tato metoda nazývá termomechanický aerosol a aplikuje se pomocí aerosolových vyvíječů. Ve srovnání s postřikem se při použití teplé mlhy účinná látka dostane lépe i do méně přístupných míst.

Studená mlha (ULV)

K aplikaci dezinfekce v podobě studené mlhy je zapotřebí tzv. Ultra Low Volume generátor aerosolu. Chemické prostředky se používají stejné jako u teplé mlhy, ale většinou ve vyšší koncentraci.

Dýmovnice

Správný termín zní generátor dýmu. Ten se aktivuje poté, co zapálíme tzv. dýmotvorný nosič, který následně distribuuje vzduchem do svého okolí účinnou látku.

Popraš

Jedná se o dezinfekci ve formě prášku, která se používá všude tam, kde je nemožné nebo nevhodné dezinfikovat prostředí mokrou cestou.

Proti čemu dezinfekce bojuje?

V úvodu jsme je nazvali škodlivými mikroorganismy, což je sice správný termín, ale víte, co všechno si pod ním představit?

  • Viry: Staří známí původci takových nemocí, jako je třeba chřipka nebo hepatitida.
  • Bakterie: Další velká skupina choroboplodných zárodků. Bakterie způsobují například angínu nebo černý kašel.
  • Plísně: Plísně a jejich spory jsou nebezpečné hlavně pro alergiky a astmatiky. Způsobit dovedou také nepěknou vyrážku.
  • Prvoci: Jednobuněčné organismy, které jsou původcem například malárie nebo amebózy (tropická střevní nákaza).

Potřebujete profesionály k aplikaci speciální dezinfekce? Nebojte se nás kontaktovat – jsme tu jako vždycky jen pro vás.

Kontaktujte nás