Zpět do aktualit »
Jak si poradit s červotočem?

Uslyšíte-li doma během noci vytrvalé chroupání, měli byste zpozornět. S největší pravděpodobností se vám pustil červotoč do trámů, krovů či dřevěného nábytku. Jakmile na dřevu uvidíte malé dírky a chodbičky či najdete na zemi dřevěný prášek, je třeba reagovat vskutku rychle. Červotoč má opravdu velký apetit.

Seznamte se, červotoč

Červotoč je malý brouk, jehož velikost se pohybuje mezi 2-4 mm. Škodlivý je jak ve stádiu larvy, kdy se živí dřevem, tak jako dospělý jedinec prokousávající si pověstné chodbičky. Proto je potřeba se při jeho likvidaci soustředit na obě stádia vývoje. Červotoč je totiž schopen naklást i 40 vajíček, z čehož vyplývá, že se ve dřevě dokáže velmi rychle rozmnožit. Ovšem zbavit se ho není jen tak. Červotoči jsou totiž velmi odolní, nevadí jim sucho, vlhkost, teplo ani chlad.

Jak zlikvidovat červotoče umrlčího?

Tento druh červotoče má tmavě hnědé tělo a malé žluté skvrnky na štítu. S největší chutí se pouští do dřeva listnatého, jakým jsou duby, jilmy nebo kaštany. Ovšem nikoliv do nábytku, nýbrž do dřevěných konstrukcí vystavených působení mrazu. Čili v ohrožení jsou krovy, trámy a fošny. Z toho důvodu je ideální si na likvidaci červotoče pozvat specializovanou firmu, která s ním rychle zatočí. Ohled je brán rovněž na přírodu, proto se můžete spolehnout na bezpečný a ekologicky šetrný postup, jenž je prováděn formou mikrovlnné technologie. Dojde ke kompletní likvidaci červotoče umrlčího ve všech jeho stádiích vývoje. Mikrovlnné působení funguje na principu ohřevu molekul vody zasahovaného materiálu. Pokud se v něm nachází živé organismy, dojde ke změně jejich buněčné struktury, následkem čehož odumírají. Tato metoda neznehodnotí původní dřevo ani ostatní materiály, a navíc příliš nezatíží vaši peněženku. Je vhodná k zneškodnění dřevokazného hmyzu, plísní a hub.

 

Kontaktujte nás