Zpět do aktualit »
Začíná období tesaříků krovových: jak je odhalíte?

Tesařík krovový je často větší pohromou než červotoč. Je totiž mnohem odolnější, vydrží vyšší teploty a jeho přítomnost je často odhalena až ve chvíli, kdy už je pozdě. Jak tedy postupovat, aby se vám nic takového nestalo?

Zaprvé: poznejte svého nepřítele

Vývoj tesaříka může trvat klidně i 15 let a probíhá ve 3 stádiích: vajíčko, larva a dospělý brouk. Z klidně až 200 nakladených vajíček se za 2 – 3 týdny vylíhnou larvy, které jsou právě nejnebezpečnější a nadělají největší škody. Larvální stadium trvá bohužel dost dlouho – v závislosti na okolních podmínkách se larvy vyvíjejí po dobu 3 – 10 let. Poté se na další 2 – 4 týdny zakuklí, jako dospělý brouk si prokoušou poslední chodbičku a výletovým otvorem opustí dřevo.

Zadruhé: zjistěte, co má rád

Tesaříci si na rozdíl od červotočů libují v teple. Pro larvy je ideální okolní teplota 25 – 32 °C při vlhkosti dřeva kolem 30 % a relativní vzdušné vlhkosti kolem 90 %. Právě díky jeho zálibě v teple najdete tesaříka v těch teplejších částech budov: například v horních částech trámů, kde je jejich přítomnost na první pohled těžko zjistitelná. Kromě krovů je tesaříka možné najít i v dřevěných podlahách nebo sloupech. Vybírá si ovšem výhradně suché a měkké dřevo jehličnatých stromů.

napadené dřevo

Zatřetí: detekce pomocí smyslů

Nebojte se, nebudeme vás nic nutit ochutnávat. Při detekci přítomnosti tesaříka využijete jiné smysly: zrak, hmat a především sluch. Prostřednictvím zraku můžete tesaříka zaregistrovat podle drobných pilinek, které se sypou z napadeného dřeva. Po hmatu můžete tesaříka ve dřevě odhalit pomocí drobných výdutí, které lze prstem promáčknout. Nejspolehlivěji jej ale najdete patrně pomocí sluchu.

Larvy totiž zpracovávají dřevo ostrými, až 3 milimetry dlouhými kusadly. Jejich hodování bývá zpravidla relativně snadno slyšitelné – hlavně v noci, či spíše nad ránem. Pro větší jistotu si můžete vypomoci i instalovaným mikrofonem.

A na závěr to nejdůležitější: pokud máte podezření, že se ve vašich trámech děje nějaká neplecha, bez obav nás kontaktujte a společně se dohodneme na postupu řešení.

Kontaktujte nás