Zpět do aktualit »
Stavby je potřeba chránit nejen před hmyzem a houbami

Vaši nemovitost neohrožují jen dřevokazné houby a dřevokazný hmyz. Nebezpečí hrozí pochopitelně i ze stran živlů: naštěstí konkrétně před ohněm existuje poměrně solidní prevence — protipožární nátěry.

Jste-li majitelem nemovitosti, obzvláště takové, kde se nachází například sídlo firmy, musíte ze zákona být schopní prokázat, že jste v rámci protipožární ochrany udělali maximum opatření. To znamená nejen vyvěšené protipožární předpisy a školení zaměstnanců, ale mimo jiné také zabezpečení dřevěných a/nebo ocelových konstrukcí stavby protipožárními nátěry.

Nátěry dřevěných konstrukcí staveb

Chaty, chalupy ale i veškeré další stavby s částečnou nebo úplnou dřevěnou konstrukcí budou rozhodně potřebovat aplikaci protipožárního nátěru. Ten sice není kouzelný, a tak neučiní dřevo zcela nehořlavým, ale obalí jej ochrannou vrstvou, která pak slouží jako izolace. Pokud by došlo k požáru, promění se tato vrstva vlivem tepla v hustou nehořlavou izolační pěnu. Ta následně oddálí ničivé účinky ohně a sálavého tepla, což pro vás znamená více času a tím i větší naději na uhašení požáru.

Nemusíte se bát, že by protipožární nátěr nějak změnil vzhled dřevěných částí vaší stavby. Většina nátěrů je průhledných a kresba dřeva je pod nimi i nadále vidět.

Nátěry ocelových konstrukcí

Ocel se od dřeva pochopitelně zcela diametrálně liší — a to nejen vzhledově, ale i svým chováním při požáru. Zatímco dřevo hoří a uhelnatí, ocel se roztéká, ohýbá a praská, takže je velice těžké odhadnout, kdy se stavba může zřítit. Nátěry ocelových konstrukcí fungují v principu stejně, jako nátěry na dřevo: nátěr představuje ochrannou vrstvu, jež se vlivem sálavého tepla promění v termoizolační pěnu, která konstrukci ochrání na dostatečně dlouhou dobu, abyste stihli minimalizovat škody.

Nátěry na ocelové konstrukce mohou být v různých barvách a vyrábí se v několika variantách: nátěry do interiéru či exteriéru, nátěry ředitelné vodou anebo ředidlem. Vždy si ale pamatujte, že protipožární nátěr musí nanášet profesionální proškolená firma. To jsme samozřejmě i my. Pokud tedy stavíte, nebojte se nám ozvat!

Kontaktujte nás