Zpět do aktualit »
Sanace historických budov

Noční můrou pro majitele historických objektů jsou rozpraskané omítky, zeď prolezlá plísní a vlhké obvodové i vnitřní stěny. K řešení tohoto častého problému je nutné přistoupit s respektem a s určitými znalostmi. Níže vám nastíníme možné řešení, které provádí naši speciálně proškolení pracovníci, kteří sbírají zkušenosti již několik desítek let. 

Mikrovlnná sanace

Jelikož je jasné, že finanční i historická hodnota budovy je opravdu velká, používá pro odstranění škůdců pouze šetrnou technologii, která nijak nepoškozuje objekt. Mikrovlnná sanace pracuje na jednoduchém, ale velmi účinném principu. Jelikož houby, plísně, larvy a vajíčka obsahují více vody než jejich okolí, zasáhnou je mikrovlny ve větší množství. Veškeří škůdci odumírají při teplotě okolo 40 ° C. Díky mikrovlnám dochází také k vysoušení zdiva i dřevomateriálu – automaticky se snižuje riziko opětovného vzniku tohoto problému. 

Sanace vlhkého zdiva a dřeva

Klasickým problémem, který stojí za vznikem plísní v historických budovách je to, že dnes již běžně používaná hydroizolace je výdobytkem moderní doby, a proto chybí v každé zasolené a vlhké zdi. Důsledkem toho pak uvnitř budovy vznikají plísně, opadává omítka, dochází také ke bujení dřevokazných hub. Sanace historických budov zlikviduje veškeré dřevokazné zárodky hub a plísní a zabrání tak dalšímu poškození objektu.

Mikrovlnná sanace zdiva

Vlhkost nezasahuje pouze historické budovy, které postrádají veškerou hydroizolaci. Sanace vlhkého zdiva běžně provádíme také na rodinných domech a komerčních budovách. Vlhkost se většinou projevuje drolením a opadáváním omítky ze zdi. Nejenom že vám znepříjemňuje pohled na dříve krásnou budovu, ale hlavně pobyt mezi vlhkými zdmi. Pokud nebudete problém řešit, může vézt až ke vzniku respiračních onemocnění či alergii na plíseň apod. 

Mikrovlnná sanace je mnohonásobně účinnější a rychlejší než běžně používané chemikálie. Díky tomu, že mikrovlny pronikají hluboko do zdiva, ničí tak nejen povrchový problém, ale také podhoubí, které se nachází hluboko uvnitř zdí a do kterého by chemikálie neměly šanci proniknout (škůdce by tak jen pozastavily, nikoliv zničily). Zdivo zároveň vysušují, což vede k naprostému vymýcení škůdců a zabránění dalšímu vzniku či jejich šíření. 

Sanace dřeva

Vlhkost se v historických budovách neskrývá pouze ve zdech, ale také v dřevěných trámech, podhledech a na špatně odizolovaných půdách. Pro vznik dřevokazných škůdců stačí pouze 20% vlhkost vzduchu. Naši odborníci pracují s technikou, která jim pomůže proniknout hluboko do dřeva a zjistit, o jaký druh nezvaného hosta se jedná. Mikrovlnná sanace dřeva je bezpečná a šetrná, na rozdíl od chemikálii, které pronikají skrz dřevo a vy je dýcháte další roky.

Výhody mikrovlnné sanace

  • Mikrovlnná sanace je velmi šetrný způsob, jak zabránit vzniku plísní a dalších škůdců nejen v historických budovách.
  • Zahubí jak plísně a houby, tak také dřevokazný hmyz a jeho larvy již při nízké teplotě.
  • Během sanace dochází rovněž k rovnoměrnému vysoušení zdiva.
  • Snižuje riziko opětovného vzniku plísní a hub v budovách.
  • Likvidace škůdců mikrovlnnou sanací není nákladná v porovnání s tou fyzickou.
  • Jedná se o ekologický způsob, jelikož není zapotřebí žádná chemie.

Profesionální sanace

Abychom dokázali odhalit každé napadené místo, používáme k tomu termokameru, která pronikne skrz materiál a odhalí kritické body, tepelné mosty atd. Díky tomu odvedeme vždy stoprocentní výsledek, završený certifikátem se zárukou. Nechte si proto poradit našimi zkušenými odborníky a vyřešte tento problém jednou provždy. Bohaté zkušenosti a stovky úspěšně odvlhčených budov z nás dělají jedničky na trhu. 

Kontaktujte nás