Zpět do aktualit »
Co byste měli vědět o dřevokazných mravencích?

Pohádky máme snad rádi všichni, ale věřte nám, že zrovna tohoto Ferdu byste doma najít nechtěli. Jmenuje se mravenec dřevokaz, jeden ze 104 druhů mravenců, žijících u nás v Česku a 12 430 druhů, které lezou po celém světě.

Z těch, kteří obývají území ČR, je mravenec dřevokaz rozhodně jedním z největších – a na přední příčky velikostní hitparády dosahuje i v rámci celé Evropy. Královny tohoto druhu mravenců měří na délku až 18 mm. O něco menší jsou pak dělnice, které měří kolem 14 mm a nejmenší jsou s délkou do 12 mm samci. K tomu všemu jsou navíc dřevokazi poměrně dlouhověcí: jejich dělnice se s přehledem dožívají i 13 let.

Jak vypadá mravenec dřevokaz?

Dřevokazní mravenci mají černou hlavu i tělo, jen hruď a první část zadečku bývají zbarvené do červena. Královny jsou vybavené křídly, která však po spáření odhazují, aby mohly založit vlastní hnízdo a pečovat v něm o vajíčka.

dřevokazný mravenec

Navzdory rozšířenému mýtu se mravenec dřevokaz neživí dřevem, jelikož nedokáže strávit celulózu. Na jídelníčku má mnohem raději sladké výměšky medovicových mšic, nepohrdne však ani jinou sladkou substancí (třeba medem, sirupem či cukrem).

Kde dřevokazy najdeme a jak mohou škodit?

Z globálního hlediska se dřevokazní mravenci vyskytují v celé střední a jižní Evropě, Asii a severní Americe. Jejich původním domovem jsou okraje slunných lesů, ale bohužel pro nás si našli cestu i do dřevostaveb, kde mohou klidně napadnout všechno včetně nábytku.

Do dřeva (nejčastěji smrkového, jedlového či borového) vyhlubují podél letokruhů chodbičky, které nejenže snižují pevnost dřeva, ale rovněž připravují půdu různým plísním, které následně dovrší celé dílo zkázy.

Dřevokazní mravenci se mohou vyskytovat po celý rok a jsou aktivní ve dne i v noci. Mají také zvýšenou citlivost na vnímání vzdušné vlhkosti, a proto bývají před bouřkou agresivní: a to až do té míry, že jsou schopní člověka nepříjemně a bolestivě pokousat.

Máte podezření, že se u vás doma nebo na chalupě usídlili dřevokazní mravenci? Dejte nám vědět, my už si s nimi poradíme!

Kontaktujte nás