Zpět do aktualit »
Plíseň ve sklepě způsobuje nezdravé prostředí i likviduje uskladněné věci

Plísně nejsou nic příjemného, a to ani když jde o plíseň ve sklepě. Našemu zdraví škodí více, než jsme si ochotni připustit. Skutečně stojí za řadou závažných až smrtelných nemocí. Současně znepříjemňují bydlení a ničí též uskladněné věci. Ať již jde o uskladněné produkty ze zahrádky, nebo jiné věci, které si chceme uchovat a odložili jsme je do sklepa.

Sklepům plíseň nesvědčí

Pro odložení starých věcí se v minulosti obvykle využívaly podkrovní prostory. Ty teď však revitalizujeme na obytné, takže se věci opět přesouvají do sklepů. Zde však trpí vlhkostí a rychle degradují. Uskladněné věci z kůže pokryje plíseň, textilní zatuchnou a objeví se na nich fleky. I v tomto případě jde o plíseň. Ničí se věci ze dřeva i z kovu. Dokonce i s kompoty může být problém. Vytvořili jste si nádherné sklenice s vlastnoručně popsanými či malovanými etiketami? Ty rychle zvlhnou a zplesniví. Podobně jako ozdobné látečky na víku. Do plesnivého sklepení nepatří ani víno. Neježe degradují jeho etikety, problém je též s korkovými zátkami, zejména když nejsou zavoskované.

Ve sklepě, kde se vyskytují plísně, se nebude dařit ani uskladněnému ovoci a zelenině. K jejich uskladnění sice potřebujeme obvykle vlhčí prostředí, ale to, co na ovoci nepoškodí sušší vzduch, to zničí plíseň ve sklepě, která se přenese na uskladněné výpěstky ze zahrádky.

Plíseň napadá i dřevěné konstrukce

Sklepní plíseň (Coniphora puteana neboli popraška sklepní) je vlastně houba. Objevuje se všude, kde je vlhko, i v místech, kam zatéká. Nejde tedy výhradně o sklepní výskyt. Může se objevit i v podkroví, v kolnách, a v místech, kde je dřevo vystaveno větší vlhkosti. Tato houba je teplotám výrazněji odolnější než dřevomorka. Optimálně roste při 23 °C, ale nepřekvapí jí ani teplota 35 °C. Aby se sklepní plíseň na dřevu uchytila a způsobila jeho rozklad, potřebuje dřevo 30 až 65% vlhkost. Při napadení se dřevo nakonec rozloží na prach.

Jak se zbavit plísně ve sklepě?

U sklepů pro skladování ovoce a zeleniny je důležité především celoroční odvětrávání. Pomůže též každoroční bělení sklepů vápnem. Nemusí to však stačit. Plíseň v domě či v bytě, ale i konkrétně plíseň ve sklepě, bývá zapříčiněna problémy s hydroizolací stavby. Může chybět zcela, nebo již dosloužila. Bývá nutná odborná sanace stavby. Na tu se zaměřuje naše společnost Sanako. Odstraňujeme škůdce se zaměřením na sanaci dřeva.

Kontaktujte nás