Zpět do aktualit »
Méně známé druhy plísní

Z našich stránek již znáte některé nejznámější druhy plísní, které byste mohli nalézt u sebe doma. V dnešním článku vám chceme představit ty ostatní, o něco méně rozšířené, ale o nic příjemnější plísně. 

Scopulariopsis

Jedná se o plíseň, napadající hlavně rostlinné materiály, ale také papír (v interiérech tedy tapety) nebo starší tlející dřevo. Ačkoli neprodukuje mykotoxiny, může být pro člověka nebezpečná tím, že u méně odolných jedinců způsobuje plísně nehtů a další kožní problémy. Barevně se tento druh plísně může pohybovat od krémové přes šedou až po skořicově hnědou. Rozmnožuje se velmi rychle.

plíseň na zdi

Gliocladium

Gliocladium je saprofytická plíseň, rostoucí na tlejícím dřevu, parazitující na jiných druzích hub a dalších organických materiálech. Roste velmi rychle a plně vyrostlá připomíná svým vzhledem i strukturou bavlnu. Sice produkuje mykotoxiny, ale tyto nejsou nebezpečné pro člověka ani zvířata.

Cladosporium

Neboli čerň je celkem hojně rozšířená plíseň, která často napadá potraviny rostlinného i živočišného původu. Nedělá jim ale problém ani růst kdekoli jinde, kde je nějaký vlhký povrch. Kolonie této plísně se barevně pohybují mezi tmavě zelenou až černou a alergickým jedincům mohou způsobit nemalé obtíže – problémy s dýcháním, astma a další nepříjemnosti.

plíseň v koupelně

Stachybotrys

Je černá, slizká plíseň, která nejčastěji vyrůstá na celulózovém povrchu (tedy cokoli z papíru nebo dřeva a podobných materiálů). Jedná se o celkem rozšířený druh interiérové plísně, kterou najdete všude tam, kde se může objevit nadměrná vlhkost. Její nebezpečí spočívá v produkci satratoxinu G a H, tedy mykotoxinů, které mohou být nebezpečné pro člověka.

Acremonium

Je obzvláště nebezpečný druh plísně, která během svého životního cyklu mění svůj vzhled i strukturu. V domácnostech ji můžeme najít třeba ve zvlhčovačích vzduchu, ale i pod parapety nebo jinde v blízkosti oken. Je karcinogenní a mykotoxiny, které vypouští do okolního vzduchu mohou způsobit i další závažná onemocnění.

Objevili jste i vy u sebe doma plíseň a nevíte si rady? Neváhejte a kontaktujte nás! Společně se domluvíme na nejlepším a nejefektivnějším řešení.

Kontaktujte nás