Zpět do aktualit »
Tentokrát o pilořitkách

V našem malém seriálu o dřevokazných škůdcích právě nastal čas si představit poněkud opomíjené ničitele našich lesů – pilořitky. Pilořitek je u nás hned několik druhů a my si dnes představíme ty, které páchají nejvýraznější škody. Jsou to pilořitka velká, pilořitka fialová a pilořitka olšová. Zajímavá a nebezpečná na tomto dřevokazném hmyzu je jeho častá spolupráce s dřevokaznými houbami, které na svém kladélku zanáší do jím napadeného dřeva.

Společní jmenovatelé skupiny pilořitek

O všech druzích pilořitek je možné říci následující: jedná se o blanokřídlý hmyz, u kterého je samička o něco větší než sameček. Nejsou to zrovna žádní drobečkové a jméno jejich čeledi bylo odvozeno od poněkud hrůzostrašně vyhlížejícího kladélka na těle samiček. Navzdory jejich vzhledu však není třeba mít z pilořitek strach – neštípou, nekoušou ani nepíchají. Strach bychom měli mít spíše o napadený dřevěný nábytek.

chodbičky pilořitek

Tak jde čas s pilořitkou

Samičky pilořitek kladou vajíčka do napůl opracovaného dřeva – klidně až 350 kousků. Z vajíček se pak stanou žravé larvy, které si ve dřevě vyhlodávají chodbičky (ty mohou být až 80 cm dlouhé). Larvy pilořitek si dávají celkem na čas a zakuklí se v průměru až po nějakých 3 letech. Tou dobou už může být z původně poloopracovaného dřeva hotový dřevěný výrobek, který stojí u vás doma nebo na chatě. To ale dospělé, čerstvě vylíhnuté pilořitky vůbec nezajímá – provrtají se ze dřeva ven, zanechávaje po sobě 5-7 mm široký výletový otvor. V případě, že by jim v cestě ze dřeva ven stála nějaká další překážka, například koberec nebo tapeta, nebude si dělat vrásky a prokouše je také.

Pilořitka velká

Pilořitka velká dělá vskutku čest svému jménu – samičky tohoto druhu dorůstají klidně až 4,5 cm. Vzhledem dost připomíná vosu a jejím teritoriem jsou hlavně jehličnaté lesy, především smrkové.

napadené dřevo

 

Pilořitka fialová

Je o něco menší než pilořitka velká a jak již název napovídá, má poněkud jiné zabarvení. Pilořitky fialové jsou celkově tmavé, modročerné až fialové a s kovovým leskem. Tento druh dává přednost dřevu borovic.

Pilořitka olšová

Je nejmenší z námi zmiňovaných druhů – dospělá samička má jen asi 2 cm na délku. To ale nic neubírá na její nebezpečnosti. Žije totiž v symbióze s dřevokaznými houbami, které pomáhají vylíhnutým larvám rozrušovat napadené dřevo. Na jídelníčku má tento druh pilořitek právě olše nebo břízy.

Máte pocit, že by mohla být pilořitka nezvaným hostem i u vás doma? Nebojte se a kontaktujte nás (telefonicky či prostřednictvím formuláře) – rádi vám pomůžeme.

Kontaktujte nás