Zpět do aktualit »
Seznamte se s dalším škůdcem: jmenuje se hrbohlav

Se starými známými firmami v oboru škůdců dřeva, jako je z dřevokazného hmyzu tesařík či červotoč, nebo z dřevokazných hub například dřevomorka, jsme vás již seznámili. Dnes jsme si do parády vzali dalšího broučka, jehož přítomnost ve vašich domovech rozhodně není žádoucí, a tím je hrbohlav.

Hrbohlavovo jméno má svůj původ v nepravidelných jamkách, umístěných po stranách hlavy. Hrbohlavů žije po světě samozřejmě více druhů, dřevu ale škodí jen některé z nich. U nás v ČR můžeme najít hlavně hrbohlava parketového (kterému se níže podíváme na zoubek podrobněji), a pak o něco většího hrbohlava dubového a hrbohlava hnědého, kteří k nám byli pravděpodobně zavlečeni z teplejších koutů Zeměkoule.

Hrbohlav parketový: parkety jsou jeho parketa

Hrbohlav parketový je červenohnědý brouk o délce 2,5 až 5 mm. Jeho tělo je podlouhlé, maličko zploštělé a hlava se vyznačuje silnými kusadly. Ta potřebuje k prokousání se svojí oblíbenou pochoutkou: tvrdým bělovým dřevem listnáčů (především dubu, ale také akátu, jírovce, vinné révy či jasanu, případně některých dovezených exotických dřevin). Hrbohlavům u dřeva nejde až tolik o jeho vlhkost, jako spíše o výživovou hodnotu – dřevo musí obsahovat alespoň 1 % škrobu v bělové části.


V optimálních podmínkách má vývojový cyklus hrbohlava délku kolem jednoho roku, v chladnějších podmínkách se tato doba prodlužuje. Dospělí brouci žijí jen asi 14 dnů. To ale nezabrání oplodněným samičkám naklást do dřevních cév či jiných štěrbinek něco okolo 70 vajíček. Z těch se po dvou týdnech líhnou larvy, které vykousávají do dřeva chodbičky.

Jak poznáme, že u nás bydlí hrbohlav?

Hrbohlava můžeme doma najít především v obložení, dřevěném nábytku, nebo (jak již název napovídá) v parketách. Vícero generací tohoto brouka může s přehledem napadený dřevěný materiál naprosto technicky znehodnotit. Jejich přítomnost lze detekovat podle drobných výletových otvorů, obklopených tmavě hnědými pilinami.

Pokud máte podezření, že si vaše parkety vzal do parády hrbohlav, neváhejte a ozvěte se nám – společně určitě něco vymyslíme.

Kontaktujte nás