Zpět do aktualit »
Outkovka a pórnatka

Organismů, které ničí dřevo a dřevěné konstrukce, je nečekaně dlouhá řada. Outkovka a pórnatka nejsou jména postaviček z nového kresleného filmu, ale dřevokazné houby, které mohou škodit i na dřevěných konstrukcích u vás doma. Pojďme se na ně tedy podívat trochu blíže.

Outkovka zprohýbaná (Antrodia sinuosa)

Outkovka hoduje na mrtvém dřevě jehličnatých stromů, hlavně smrků a někdy i borovic. Dovnitř objektu se může dostat s napadeným dřevem, při vhodných podmínkách ale může vyrůst i na již hotových konstrukcích (hlavně ve sklepech). Napadené dřevo časem hnědne a lupínkovitě se rozpadá.

Jak vypadá?

Mladé plodnice outkovky jsou bílé a pružné, ty starší pak postupně hnědnou. Outkovka prorůstá dřevem důkladně a těžko se od něj odlupuje. Typické je pro ni její celerové aroma. Mycelium může posléze prorůst i do zdiva nebo betonu, který pak může také narušit. Nejlépe se jí daří na tmavších místech, s vlhkostí dřeva kolem 35 % a okolní teplotou kolem 25 °C.

Pórnatka Vaillantova (Poria vaillantii)

Pórnatka je jedním z nejhorších škůdců v dolech. Vyskytuje se také ve sklepech a dalších vlhkých prostorách, ovšem doly jsou jejím fenoménem. Napadené dřevo dokáže zcela zničit: to se nejprve kostkovitě rozpadá, až dokud nelze úplně rozmělnit na prach.

Jak vypadá?

Pórnatka vytváří velké, tenké rhizomorfy různých tvarů, vzhledem trochu podobné dřevomorce. Mladé z nich jsou čistě bílé a měkké, starší mívají žluté skvrny. Díky myceliovým provazcům se pórnatka dokáže šířit dřevěným i nedřevěným substrátem. V laboratorních podmínkách dokázala vyrůst i o 12 mm za den. Daří se jí na vlhkém substrátu (35 – 40 % vlhkosti), při teplotě kolem 27 °C.


Kontaktujte nás