Zpět do aktualit »
Hlavní příčiny vzniku plísní na zdech

Opět se nám ochladilo, zima je už za rohem, a to bohužel pro mnohé znamená i zvýšené riziko výskytu plísní na zdech, v rozích nebo u oken místnosti.

Nejlepší řešení je ve většině případů prevence. A k tomu, abychom mohli podniknout správná preventivní opatření, musíme znát i příčiny a podmínky vzniku situací, kterým chceme předejít (tedy v našem případě vzniku plísní na zdech).

Zjednodušeně by se dalo říci, že plísně vznikají všude tam, kde je vyšší vzdušná vlhkost, kde na stěnách kondenzují vodní páry a špatně nebo nedostatečně se větrá. Příčin může být samozřejmě ještě více, přičemž často se jedná o kombinaci několika různých faktorů.

Kde tedy vzniká plíseň nejčastěji?

Na zdech najdeme plíseň nejčastěji na 4 místech:

Za nábytkem

Ke vzniku plísní na zdech za nábytkem dochází tehdy, když je nábytek umístěný příliš blízko u stěny a okolo tak nemůže proudit vzduch. Až tedy budete rozmísťovat nové skříně, myslete na to a nechte mezi nábytkem a stěnou vždy alespoň několikacentimetrovou mezeru.


U stropu nebo podlahy

Pokud se u vás plísně objevují vždy s příchodem chladných dnů, a vyrůstají hlavně u stropu nebo podlahy, bude nejpravděpodobněji na vině konstrukční řešení stavby a takzvané tepelné mosty.

V rozích místností

Rohy místností, obzvláště ty, které jsou tvořené obvodovými stěnami, mají plísně moc rády. Důvodem je to, že právě tyto kouty je těžší dobře vyhřát a teplota jejich vnitřního povrchu je nižší. Pokud tato teplota klesne pod určitou hranici, dochází ke kondenzaci a plísně získávají ideální podmínky k růstu.

U oken či dveří

Stěny kolem oken a dveří jsou další plísněmi oblíbenou lokalitou. I zde může být několik různých příčin jejich výskytu. Mezi ty nejčastější patří špatná montáž oken či dveří, nedostatečné nebo chybně provedené zateplení, ale také například příliš těžké závěsy, které znemožňují přirozenou cirkulaci vzduchu.

Ať už jste doma objevili plíseň kdekoli na zdi, na nic nečekejte a zavolejte nám. Společně se domluvíme na likvidaci a poradíme vám, jak předejít opětovnému výskytu.

Kontaktujte nás